Project Tags

    Close Button
    • A Architecture
    • Arts & Culture
    • Assisted Living Facilities
    • Award
    • Commercial
    • E Educational
    • Exhibitions
    • Government
    • H Healthcare
    • Historic Preservation
    • Independent Living Facilities
    • Interior Design
    • K K-12 Schools
    • LEED
    • M Master Planning
    • Military
    • Multi-Family
    • Museums and Galleries
    • New Urbanist Communities
    • P Planning
    • Recreation
    • Renovations
    • Residential
    • Restaurants
    • Retirement Communities
    • Sustainability
    • Theatre
    • U Urban Design
    • Urban Planning
    • Workspaces
    • Worship Spaces
    • Y Youth Center

    Featured Project

    PENINSULA TOWN CENTER BUILDING G APARTMENTS

    When first approached by Peninsula Town Center the request seemed simple: design apartments in an empty two-story shell space in an existing retail building. The project presented specific design and technical challenges. One challenge was the unique architectural design that two floors of apartments were inserted in the existing shell space. The second challenge was working with the existing post tensioned slab. The last challenge was providing acoustic separation between the adjacent movie theater and new apartments. 

    Plan

    The narrow, linear apartment floor plans achieved the owner required unit count but created a new challenge to provide egress from the sleeping areas. The project was approved for a bed to be placed in a space with no more than three floor-to-ceiling walls allowing a person standing at the open side of the bedroom direct line of sight of the egress windows. In addition to the open side in the bedroom, the walls between the bedrooms and windows stopped 2' below the ceiling to "borrow" daylight from the curtainwall. The apartment plans are open, loft like with floor to ceiling walls of glass. 

    Floor Plans

    The final technical issue was designing the security, sound, and life safety separation between the apartments, adjacent movie theater, and bowling alley. A new residential corridor adjacent to the theater egress corridor to achieve a secure condition for the apartments while maintaining the egress and use of the theaters.

    Through innovative problem solving and a creative approach to the unique challenges, the design team delivered a series of modern loft style apartments with open floor plans unique to the market.